سخن سردبیر

نویسنده

دانشیار گروه مطالعات فرهنگی، پژوهشگاه مطالعات فرهنگی، اجتماعی و تمدنی، تهران. ایران

چکیده

آمارها نشان می‏دهد سال 1380 شمسی، یک تحول جمعیت‏‌شناختی بزرگ در دانشگاه ایرانی رخداد. تحولی که پیامدهای فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی بسیاری با خود به همراه آورد. در این سال برای نخستین ‏بار جمعیت زنان پذیرفته‏ شده در دانشگاه ‏های دولتی از مردان پیشی گرفت. 5/50 درصد از کل پذیرفته‏‌شدگان در دانشگاه‌‏ها را در این سال زنان تشکیل دادند. مؤسسه‏ پژوهش و برنامه‌‏ریزی آموزش عالی، آمار آموزش عالی ایران، گروه پژوهش آماری و فناآوری اطلاعات، وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، 1379-1380.] اگر این افزایش جمعیت را آغاز زنانه‌‏شدن موقعیت دانشجویی در دانشگاه ایرانی فرض کنیم باید بپرسیم چه نسبتی وجود دارد میان این تحول و دگرگونی‏‌های فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی‏ای که دانشگاه از آن سال به بعد شاهد آن بود؟ این، پرسشی اساسی در مطالعات فرهنگی و اجتماعی دانشگاه در ایران است.

سال 1380 را می‌‏توان سال آغاز عمومی‏‌شدن بحث درباب نقش زنان در آموزش عالی ایران نیز قلمداد کرد. از آن سال تاکنون پژوهش‌‏های متعدد و مقالات بسیاری در این باب انجام شده و به نگارش درآمده است. عمده‏ این پژوهش‌ها و مقالات بر دو موضوع متمرکز بوده‏‌اند: یکی تحولات جنسیتی و هویتی متاثر از این دگرگونی بزرگ و دیگری معضلات و مشکلات جذب دانش‌‏آموختگان زن در بازار کار. ما این شماره از فصلنامه مطالعات دانشگاه را با همکاری گروه مطالعات زنان پژوهشگاه مطالعات فرهنگی، اجتماعی و تمدنی به بررسی مسئله‏ زنان در آموزش عالی اختصاص داده‌‏ایم و مقالاتی ذیل دو موضوع فوق‏‌الذکر گردآورده‌‏ایم.

در مقاله نخست که به بررسی فهم زنان دانشگاهی از تصدی مناسبات مدیریتی در آموزش عالی پرداخته است محمدتقی کرمی و زینب مرادی‌‏نژاد گونه‏‌شناسی قابل اعتنایی از دیدگاه زنان دانشگاهی پیرامون معضلات و ظرفیت‏‌های تصدی مناسب مدیریتی در دانشگاه ارائه داده‌‏اند. در مقاله دوم، «زنان در مدیریت آموزش عالی ایران»، لیلا فلاحتی نیز به همین موضوع پرداخته و بحثی مبسوط‏‌تر درباب این مشکلات درانداخته است. سعیده پورخزایی و همکاران، سمیه فریدونی، و زهرا میرحسینی و همکاران در مقالات بعدی به مسئله‏ توانمندسازی زنان در آموزش عالی و اشتغال آنها پس از دانش‌‏آموختگی‏‌شان از دانشگاه پرداخته‏‌اند. در مقاله سمیه فریدونی این سؤال مورد توجه قرار گرفته است که چرا در پی افزایش دختران در آموزش عالی و به تبع آن افزایش دانش‌‏آموختگان دختر، تغییر چشمگیری در ورود آنها به بازار کار رخ نداده است. دو مقاله پایانی این شماره به تحولات جنسیتی و هویتی متأثر از حضور زنان در آموزش عالی اختصاص یافته است. محمد آقاسی و زهراسادات روح‌‏الامین تجربه دختران دانشجو از تغییرات هویتی در نتیجه حضور در دانشگاه را روایت کرده‏‌اند و خدیجه کشاورز نگاه دانشجویان دانشگاه‌‏های تهران، امیرکبیر و الزهرا به مناسبات جنسیتی بررسی کرده است. او این نگاه را در 3 رویکرد دسته‌‏بندی می‏‌کند و تمایز این رویکردها را در مقاله‏‌اش به دقت بر می‏‌شمرد. پس از مقالات پژوهشی، حسب رویه‌‏ای که در شماره‌‏های پیشین در پیش گرفته‏‌ایم، مهری طیبی‏‌نیا نقدی بر کتاب کرم حبیب‏پور گتابی با عنوان برساخت اجتماعی تفاوت: جنسیت در کلاس درس دانشگاهی نوشته است. نقدی که نقاط قوت و ضعف این نوشته را بر شمرده و در انتها پیشنهادهایی راهگشا ارائه کرده است.
 

موضوعات